Zagniatam ciasto i owijam nim pyszny farsz. Na te knedle czekam cały rok
Polska kluskami stoi. Uwielbiamy kluski ziemniaczane, takie jak: kopytka, kluski śląskie czy pyzy, a także twarogowe pierogi leniwe oraz drożdżowe pampuchy. Do klusek zaliczyć można też knedle, które robi się z ciasta ziemniaczanego lub twarogowego i nadziewa farszem słodkim lub wytrawnym. Dziś zrobimy knedle nadziewane truskawkami. Są tak pyszne, że nigdy nie mogę się im oprzeć i zjadam 1,5 porcji.
Czym można nadziać knedle?
Knedle można wypełnić nadzieniem wytrawnym lub słodkim. Wytrawny farsz można zrobić np.: z mielonego mięsa, grzybów, kapusty kiszonej i grzybów, szpinaku i sera. Jeśli zaś chodzi o słodkie nadzienie, to zwykle robi się je z owoców świeżych lub mrożonych. Tutaj doskonale sprawdzają się truskawki, jagody, śliwki węgierki i morele. Smaczny farsz do knedli da się też zrobić z twarogu i rodzynek.
Jak zrobić knedle z truskawkami?
Ciasto na knedle z truskawkami można zrobić z ziemniaków lub z twarogu. Ja wolę ciasto ziemniaczane, bo jest bardziej sprężyste. Tu jednak warto pamiętać, że na ciasto ziemniaczane najlepsze będą ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Lepiej więc nie sięgać po młode ziemniaki, a raczej wybrać te jesienne.
Przepis: Knedle z truskawkami
Knedle z ciasta ziemniaczanego nadziewane truskawkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 540 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Na farsz:
- 500 g truskawek
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie truskawekTruskawki przebierz, opłucz, osącz, odszypułkuj. Większe sztuki możesz przekroić na pół. Posyp je cukrem.
- Przygotowanie ciastaZiemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź je, osusz, przepuść przez praskę, wystudź. Do ziemniaków dodaj szczyptę soli, mąkę i jajko. Zagnieć dość szybko gładkie ciasto.
- Formowanie knedliCiasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, podsypując mąką. Z placka szklanką wykrawaj krążki. Na każdym połóż truskawkę, dokładnie zlep brzegi, uformuj kule.
- Gotowanie knedliW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż knedle, zamieszaj. Gotuj je na niedużym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuj je jeszcze ok. 5 minut. Knedle wyjmij łyżką cedzakową na talerze, polej ulubionym dodatkiem.
Z czym podać knedle?
To, z czym podamy knedle, w dużej mierze zależy od rodzaju farszu. Wytrawne knedle można polać np. stopionym masłem, cebulką podsmażoną na oleju (można też do niej dodać trochę boczku), sosem śmietanowym, grzybowym czy pomidorowo-ziołowym. Natomiast słodkie knedle doskonale będą smakować polane masłem, posypane cukrem i cynamonem, a także polane śmietaną lub jogurtem naturalnym czy zmiksowanymi owocami.